След преговори със САЩ Полша е все по-близо до изграждане на първата

...
След преговори със САЩ Полша е все по-близо до изграждане на първата
Коментари Харесай

Полша ще строи първата си атомна електроцентрала

След договаряния със САЩ Полша е все по-близо до създаване на първата си атомна електроцентрала.

След срещата си с министъра на енергетиката на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм заместител министър-председателят на Полша Яцек Сасин съобщи, че „ сме по-близо до вземането на решение за това кой да построи първата атомна електроцентрала в Полша “.

Премиерът уточни, че възможностите да бъде определена американската компания „ Westinghouse ” са огромни и че „ от ден на ден се доближаваме до такова решение “.

Министърът по въпросите на климата Анна Москва написа в Туитър, че решението на полското държавно управление ще бъде оповестено до дни. Тя назова построяването на атомната електроцентрала " инвестиция, която е от стратегическо значение за развиването и енергийната сигурност на Полша ". Според министъра програмата за нуклеарна енергетика е на път да построи първата електроцентрала до 2033 година, съобщи „ REMIX ”.

Полша и Съединени американски щати са постигнали двустранно съглашение за построяването на атомни електроцентрали по американска технология. Споразумението e подписано още през 2020 година по време на администрацията на президента Тръмп.

Програмата за нуклеарна енергетика на Полша е ориентирана към построяването на шест нуклеарни блока в две местоположения. Първият би трябвало да бъде подготвен до 2033 година, а останалите пет - до 2043 година

Освен Съединени американски щати, Южна Корея и Франция също демонстрират интерес към присъединяване в построяването на атомни електроцентрали в Полша.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР